quarta-feira, 9 de novembro de 2016

Έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων

Τα Ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα έχουν τις ρίζες τους από πολύ παλιά, παρ' όλα αυτά κάθε χρόνο αναβιώνουν σε πολλές περιοχές τις χώρας μας. Πλήθος κόσμου τα βιώνει και νιώθει τις μοναδικές χριστουγεννιάτικες στιγμές. Είναι τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία χρόνια τώρα οι Έλληνες υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού.


Το χριστουγεννιάτικο καραβάκι είναι μια παράδοση που δυστυχώς σβήνει σιγά - σιγά μια και τη θέση του παίρνει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ανήκει σε παλιότερες εποχές που είτε από ανάγκη είτε γιατί δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα τα παιδιά να έχουν τα βιομηχανικά παραγόμενα παιχνίδια, αναγκάζονταν πολλές φορές τα ίδια να κατασκευάσουν τα παιχνίδια με το οποία έπαιζαν.
Βέβαια υπήρχε και η αναφορά στη μεγάλη ναυτική οικογένεια της Ελλάδας που ταξίδευε τότε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.
Με το καραβάκι άλλωστε συνήθιζαν τότε τα παιδιά να πηγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων από σπίτι σε σπίτι, ντυμένα με χριστουγεννιατικες στολες, και να ψέλνουν τα κάλαντα.

Το χριστόξυλο είναι μια παράδοση που την είχαν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τότε, που ακόμα στα σπίτια η βασική πηγή θέρμανσης ήταν το τζάκι, και όχι όπως σήμερα που το τζάκι το έχουμε για ομορφιά..., τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού έψαχνε στα χωράφια του και έβρισκε ένα γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, και το πήγαινε στο σπίτι.
Το ξύλο αυτό θα σιγόκαιγε όλη το δωδεκάμερο, την περίοδο δηλ. από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνια. Τη μέρα που θα έφερνε ο νοικοκύρης το χριστόξυλο στο σπίτι η νοικοκυρά του σπιτιού είχε φροντίσει να κάνει γενική καθαριότητα και να έχει επίσης καθαρίσει με ιδιαίτερη επιμέλεια το τζάκι.
Ο σκοπός ήταν να μη μείνει καθόλου από την παλιά στάχτη στο τζάκι. Τέλος καθάριζαν και την καμινάδα έτσι ώστε να μην έχει "πατήματα" τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι καλικάντζαροι και έτσι να καταφέρουν να εισβάλουν στο σπίτι, από την καμινάδα.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης ανάβει την καινούργια φωτιά και ακουμπά πάνω της το χριστόξυλο. Η παράδοση θέλει, με τη φωτιά από το χριστόξυλο να ζεσταίνεται ο νεογέννητος Χριστός στην παγωμένη φάτνη. Μια από τις έγνοιες που είχαν, ήταν να κρατήσει το χριστόξυλο όλο το δωδεκάμερο, μέχρι δηλ. τα Θεοφάνια.

sábado, 23 de julho de 2016

Στη γραφική πόλη της Καστοριάς

Βρισκόμαστε στην Καστοριά, στη νότια λεκάνη της λίμνης, στην περιοχή Ντολτσό που είναι το κομμάτι της παλιάς πόλης της χριστιανικής Καστοριάς επί τουρκοκρατίας.

ξενοδοχεια στην καστορια

Η πρόσβαση στην πόλη της Καστοριάς είναι πολύ εύκολη, υπάρχουν πτήσεις από την Αθήνα για όσους δεν θέλουν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο.
Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας είναι επίσης πολύ εύκολη, το ίδιο και από τα Ιωάννινα, πάλι χρησιμοποιώντας την Εγνατία.
Η Καστοριά προσφέρει στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, από παραδοσιακούς ξενώνες στην παλιά πόλη, μέχρι μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία. Εκτός όμως από την ίδια την πόλη, πολλές προτάσεις βρίσκονται και στη γύρω περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η Καστοριά είναι ένας προορισμός που θα γοητεύσει τον επισκέπτη, όχι μόνο τον επισκέπτη που θα έρθει για πρώτη φορά, αλλά και τον επισκέπτη που θα επιστρέψει, μιας και οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν στην πρώτη τους επίσκεψη να δουν και να απολαύσουν όλες τις ομορφιές της πόλης.
Καλύπτει σίγουρα πάρα πολλά γούστα και ειδικά τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει το αυθεντικό, το παραδοσιακό και ότι είναι κοντά στη φύση μια και στην Καστοριά η φύση και ο πολιτισμός "παντρεύονται" με ένα μοναδικό τρόπο.

ξενοδοχειο στην καστορια

Βρισκόμαστε την κεντρική πλατεία του Ντολτσό, που εμείς οι ντόπιοι τη λέμε πλατεία Ντολτσό, όμως επίσημα ονομάζεται "πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ".

Μέχρι την τουρκοκρατία η περιοχή αυτή δεν ήταν κατοικημένη, όμως το 1385 που κατέλαβαν την πόλη της Καστοριάς οι Τούρκοι ο πληθυσμός που ήταν περιορισμένος μέσα στα τείχη της πόλης, αναγκάστηκε να φύγει και ο μισός περίπου πληθυσμός ήρθε εδώ στη νότια πλευρά στην περιοχή Ντολτσό και ο άλλος μισός πήγε στη βόρεια πλευρά στην περιοχή Απόζαρι.
Η περιοχή Ντολτσό ονομάστηκε έτσι από το Ιταλικό "ντόλτσε" που σημαίνει γλυκός, λόγο του ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται νότια, χαμηλά δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς και ο χειμώνας εδώ είναι πιο γλυκός, σε σχέση με άλλες περιοχές της Καστοριάς, αντίθετα η βόρεια πλευρά, το Απόζαρι, ονομάστηκε έτσι γιατί οι κάτοικοί του, πήγαν εκεί "από ζόρι" αναγκάστηκαν με άλλα λόγια να μετοικίσουν εκεί.

Γι' αυτό λοιπόν λόγω του ότι από  την τουρκοκρατία και μετά ο κόσμος έμεινε εδώ, στις δύο αυτές περιοχές της πόλης της Καστοριάς, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πιο πολλά αρχοντικά.

πηγή: KastoriaHotel.gr