quinta-feira, 21 de novembro de 2013

Να απολογηθούν οι λιβελλογράφοι!


Αποκαλύπτεται από δημόσια ή ημιδημόσια χείλη η ύπαρξη σημαντικότατου πλούτου στο ελληνικό υπέδαφος.
 
Σχεδόν ταυτόχρονα με την υπογραφή του νέου Μνημονίου, ανακοινώθηκε η έναρξη εργασιών άντλησης ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή του Ιονίου, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης. Σταδιακά αποκαλύπτεται από δημόσια ή ημιδημόσια χείλη η ύπαρξη σημαντικότατου πλούτου στο ελληνικό υπέδαφος, η οποία μέχρι σήμερα όχι μόνο αμφισβητείτο, αλλά και κάθε άποψη περί του αντιθέτου αντιμετώπιζε τη λοιδορία της "συνωμοσιολογίας" από τα καθεστωτικά κόμματα και ΜΜΕ.

Επιπλέον, είναι σημαντική η διαπίστωση ότι δεν πρόκειται μόνο για κοιτάσματα στην περιοχή του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης και του ψυχρού πολέμου που επί τρεις δεκαετίες μαίνεται στο ελληνικό αρχιπέλαγος. Κοιτάσματα για τα οποία υπήρχε επομένως η αιτιολογία ή πρόφαση ότι ήταν μη εκμεταλλεύσιμα λόγω της απειλής του τουρκικού casus belli. Πρόκειται για κοιτάσματα σε μη αμφισβητούμενα εδάφη ή νερά, όπως αυτά της Δυτικής Ελλάδας. Είναι εύλογη επομένως η απορία γιατί συγκροτήματα Τύπου, πολιτικοί αρχηγοί, ινστιτούτα διεθνοπολιτικών σχέσεων χρησιμοποιούσαν τόσο αήθη γλώσσα για να κατασιγάσουν τα ερωτήματα. Σταδιακά αποκαλύπτεται από δημόσια ή ημιδημόσια χείλη η ύπαρξη σημαντικότατου πλούτου στο ελληνικό υπέδαφος, η οποία μέχρι σήμερα όχι μόνο αμφισβητείτο, αλλά και κάθε άποψη περί του αντιθέτου αντιμετώπιζε τη λοιδορία της "συνωμοσιολογίας" από τα καθεστωτικά κόμματα και ΜΜΕ
 Οι παραδοξότητες της ελληνικής περίπτωσης έλαβαν νέες διαστάσεις στη μνημονιακή περίοδο. Σοβαρότατες κατηγορίες από υπεύθυνα πρόσωπα, όπως βουλευτές, πρόεδροι του ΔΝΤ, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ έχουν διατυπωθεί με στόχο πρόσωπα που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην εξέλιξη των ελληνικών υποθέσεων. Έχει πια αποδειχθεί, ελλείψει έστω και τυπικής διάψευσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου συνομιλούσε με το ΔΝΤ μήνες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, επομένως «το πιστόλι στο τραπέζι» είχε βγει πολύ νωρίτερα από ό,τι ανακοινώθηκε, ήταν μάλιστα παρόν στις περιβόητες 100 πρώτες μέρες όταν η κρατική μηχανή είχε μείνει κενή στελεχών λόγω των καινοτομιών του opengov. Η Goldman Sachs είχε ήδη από το καλοκαίρι του 2009 συστήσει στους πελάτες της να επενδύσουν στα ελληνικά CDS. Στα ίδια ασφάλιστρα κινδύνου έχει κατηγορηθεί από τον Π. Καμμένο ότι επένδυσε και ο αδερφός του πρωθυπουργού. Την ίδια περίοδο (Οκτώβρης 2009) ο ύποπτος χειρισμός εντός της Τράπεζας της Ελλάδος με το διαβόητο Τ+10, επέτρεψε να πολλαπλασιαστεί η ζημιά από τη σπέκουλα των κερδοσκόπων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορείται από άλλο μέλος τη δίοικησή της ότι κατ΄εντολή του πρωθυπουργού μεγένθυνε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τεχνητά, με αποτέλεσμα η χώρα να περιέλθει σε καθεστώς ουσιαστικής χρεοκοπίας. Ότι μάλιστα βρισκόταν σε κρυφή διαβούλευση με τον αντιπρόσωπο του ΔΝΤ, χωρίς να υφίσταται υπηρεσιακή ανάγκη ή αρμοδιότητα.

Δεν είναι αποστολή του παρόντος άρθρου να εξετάσει αν αυτές οι καταγγελίες ισχύουν, ούτε να προκαταλάβει την δικαστική έρευνα (αν ποτέ αυτή ξεκινήσει). Συνθέτουν όμως ένα πλέγμα, όπου οι τυχόν επαληθεύσεις μέρους ή του συνόλου των καταγγελιών εξηγούν με πολύ οδυνηρό τρόπο (και, ελπίζουμε, υπερβολικό και ανακριβή) το γιατί η μόνη προεκλογική εξαγγελία που τηρήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ήταν η ματαίωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και γιατί τα κοιτάσματα "ανακαλύφθηκαν" σήμερα, που οι δανειστές έχουν βάλει χέρι στην "αξιοποίησή" τους. Δεν είναι δυνατόν ωστόσο να αντιπαρέλθουμε αυτές τις σκέψεις που εκφράζει, στο κάτω-κάτω και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, χωρίς να απαντηθούν πειστικά. Ούτε είναι δυνατόν να συνεχίζουν να έχουν δημόσιο λόγο οι λιβελλογράφοι που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι είναι ανήμπορος όμηρος των ξένων επεμβάσεων, χωρίς να απολογηθούν για την πολιτική τους αφέλεια κα βαρύτατη επαγγελματική αμέλεια (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Nenhum comentário:

Postar um comentário