sábado, 23 de julho de 2016

Στη γραφική πόλη της Καστοριάς

Βρισκόμαστε στην Καστοριά, στη νότια λεκάνη της λίμνης, στην περιοχή Ντολτσό που είναι το κομμάτι της παλιάς πόλης της χριστιανικής Καστοριάς επί τουρκοκρατίας.

ξενοδοχεια στην καστορια

Η πρόσβαση στην πόλη της Καστοριάς είναι πολύ εύκολη, υπάρχουν πτήσεις από την Αθήνα για όσους δεν θέλουν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο.
Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας είναι επίσης πολύ εύκολη, το ίδιο και από τα Ιωάννινα, πάλι χρησιμοποιώντας την Εγνατία.
Η Καστοριά προσφέρει στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, από παραδοσιακούς ξενώνες στην παλιά πόλη, μέχρι μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία. Εκτός όμως από την ίδια την πόλη, πολλές προτάσεις βρίσκονται και στη γύρω περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η Καστοριά είναι ένας προορισμός που θα γοητεύσει τον επισκέπτη, όχι μόνο τον επισκέπτη που θα έρθει για πρώτη φορά, αλλά και τον επισκέπτη που θα επιστρέψει, μιας και οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν στην πρώτη τους επίσκεψη να δουν και να απολαύσουν όλες τις ομορφιές της πόλης.
Καλύπτει σίγουρα πάρα πολλά γούστα και ειδικά τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει το αυθεντικό, το παραδοσιακό και ότι είναι κοντά στη φύση μια και στην Καστοριά η φύση και ο πολιτισμός "παντρεύονται" με ένα μοναδικό τρόπο.

ξενοδοχειο στην καστορια

Βρισκόμαστε την κεντρική πλατεία του Ντολτσό, που εμείς οι ντόπιοι τη λέμε πλατεία Ντολτσό, όμως επίσημα ονομάζεται "πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ".

Μέχρι την τουρκοκρατία η περιοχή αυτή δεν ήταν κατοικημένη, όμως το 1385 που κατέλαβαν την πόλη της Καστοριάς οι Τούρκοι ο πληθυσμός που ήταν περιορισμένος μέσα στα τείχη της πόλης, αναγκάστηκε να φύγει και ο μισός περίπου πληθυσμός ήρθε εδώ στη νότια πλευρά στην περιοχή Ντολτσό και ο άλλος μισός πήγε στη βόρεια πλευρά στην περιοχή Απόζαρι.
Η περιοχή Ντολτσό ονομάστηκε έτσι από το Ιταλικό "ντόλτσε" που σημαίνει γλυκός, λόγο του ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται νότια, χαμηλά δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς και ο χειμώνας εδώ είναι πιο γλυκός, σε σχέση με άλλες περιοχές της Καστοριάς, αντίθετα η βόρεια πλευρά, το Απόζαρι, ονομάστηκε έτσι γιατί οι κάτοικοί του, πήγαν εκεί "από ζόρι" αναγκάστηκαν με άλλα λόγια να μετοικίσουν εκεί.

Γι' αυτό λοιπόν λόγω του ότι από  την τουρκοκρατία και μετά ο κόσμος έμεινε εδώ, στις δύο αυτές περιοχές της πόλης της Καστοριάς, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πιο πολλά αρχοντικά.

πηγή: KastoriaHotel.gr

Nenhum comentário: